În 2022, rezervarea unui număr de înmatriculare auto poate fi făcută la serviciul de înmatriculări. Sunt necesare câteva acte și plata unei taxe pentru a păstra plăcuțele de înmatriculare dacă ai vândut mașina.
Păstrarea combinației numărului de înmatriculare poate fi solicitată de către titularul certificatului de înmatriculare autorității care a efectuat înmatricularea (DRPCIV), până la momentul radierii vehiculului, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent.
Pentru a păstra combinația numărului de înmatriculare trebuie sa depuneți următoarele documente:
– cererea solicitantului
– actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original și copie,
– dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare – 30 lei
Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului.
Cererea de rezervare poate fi prelungită de două ori cu perioade succesive de un an, pentru un total de 3 ani. Combinația nu poate fi cedată în favoarea altei persoanei fizice sau juridice. Numerele de înmatriculare pot fi păstrate de proprietar până ce acesta își cumpără o nouă mașină.
Termenul de un an curge de la data înregistrării cererii de păstrare la serviciile publice comunitare regim premise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
Dacă cererile pentru al doilea an de păstrare nu sunt depuse la timp pierdeți dreptul de păstrare. Ca urmare, combinaţia devine disponibilă la cerere, oricărei persoane.
Cei interesați să păstreze combinația deținută trebuie să se încadreze cu solicitarea prelungirii necesare înainte de depunerea documentelor în vederea radierii vehiculului, înainte de expirarea solicitării anterioare de păstrare sau înainte de solicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului.
În 2022, procedura prin care se radiază un autoturism este foarte simplă dacă proprietarul are toate actele și urmează întocmai toți pașii. Scoaterea din circulație a unui autovehicul se poate face fie la cererea persoanei care îl deține, fie prin decizie judecătorească. Există mai multe situații în care automobilul poate fi radiat.